Elektrikli araçların bakımları nasıl yapılır?
١٠/ربيع الثاني/١٤٤٤

Elektrikli araçların bakımları nasıl yapılır?

Elektrikli araçların bakımları nasıl yapılır?

Elektrikli araçlar diğer içten yanmalı motora sahip araçlara göre daha pahalıdır ancak yakıt maliyeti vb. konulardan ele alındığında oldukça avantajlıdır.

Bir diğer avantajı da bu araçların oldukça basit yapıda olmalarıdır. Bu basit yapıları sayesinde de bakım masrafları oldukça azdır.

İçten yanmalı motorlu araçlarda bulunan bileşenler düzenli bakım gerektirir ancak elektrikli araçlarda bu bileşenlerin çoğu olmadığından dolayı bu araçların bakımları da oldukça basit ve masrafsızdır.

Elektrikli araca sahip olduğunuzda yağ bakımı, şanzıman bakımı, hava filtresi, buji değişimi gibi işlemleri yapmazsınız. Bu da sizleri tasarruf ettirmektedir.

Elektrikli araçlar aslında bakıma pek ihtiyaç duymazlar ancak araç üreticileri her şeyin yolunda gitmesini garanti altına almak için kullanıcılara belirli bakım programları sunmaktadır ve bunlara uyulmadığında aracınız sigorta kapsamı dışında bile kalabilir.

Ancak bu bakım prosedürleri diğer araçlara nazaran daha kolay ve az masraflıdır. İsterseniz bir elektrikli araç üretici firmanın araç için düzenlediği bakım programını inceleyelim;

Aylık bakımlar( araç sahibi tarafından yapılması gereken bakımlar);

-Lastik basıncını kontrol etmek, lastikleri kontrol etmek ve cam suyu seviyesini kontrol etmek.

Her 12 bin kilometrede bir yapılması gerekenler;

-Akü, kabin ısıtıcısı,şarj cihazı, inventör modülleri için soğutma sıvısının kontrollerini sağlamanız gerekir. Sıvı sızıntısı olup olmadığını kontrol edin. Fren kontrollerini yapın.

Direksiyon, süspansiyon ve şasiyi kontrol edin. Servo direksiyonu, yarım milleri, tahrik millerini kontrol edin, eğer aşınma, hasar varsa tamir yapın.

Hava yastıklarının kontrollerini sağlayın. Gaz pedalında hasar, aşınma vs olup olmadığını kontrol edin eğer hasar varsa onarımını yaptırın. Süspansiyonun kontrollerini sağlayın.

Yılda 2 kez yapılması gerekenler;

-Aşınıdırıcı malzemeleri temizlemek için su ile gövdenin altını yıkayın.

Her 24 bin kilometrede bir yapılması gerekenler;

-Ön cam silecek lastiklerinin değiştirilmesi gerekir.

Her 58 bin kilometrede bir yapılması gerekenler;

-Kabin hava filtresinin değiştirilmesi gerekir.

Her 120 bin kilometrede bir yapılması gerekenler;

-Kaputu ve gövde kaldırma desteği gazlı amortisörlerinin değişmesi gerekir.

Her 5 yılda bir yapılması gerekenler;

-Araç soğutma sıvısı devrelerinin boşaltıp doldurulması ve fren sıvısının değiştirilmesi gerekir.

Her 7 yılda bir yapılması gerekenler;

-Klima nem gidericisinin değiştirilmesi gerekir.

Elektrikli araç üreticileri farklı bakım programları yayınlasalar da yapılan işlemler çoğunda benzerdir.

Elektrikli araçlara az bakım yapılması bu araçlarda hiç sorun olmayacağı anlamına gelmez. EV sahiplerininde lastik değişimi, frenlere bakım yaptırma, direksiyon bileşenlerine baktırma, hortum, far, arka lambalar gibi bileşenlere bakım yaptırma gibi işlemleri yapması gerekir.

En önemlisi de elektrikli araçlarda bulunan en önemli parça olan pillerdir. Tüm piller zamanla bozulmaktadır ve bu zamanla gerçekleşmektedir.

Bu nedenle eğer uzun süredir elektrikli aracınız varsa bu farkı kendiniz de farkedeceksiniz ve pil takımını değiştirmeniz gerekecektir.

Sonuç olarak, elektrikli araçların bakım işlemleri daha az ve masrafsız olsa da bu bakımları yapmak, aracın ömrü açısından oldukça önemlidir.


أترك تعليقا