ARIZA TESPİT CİHAZI NEDİR?
Her gün değişen ve daha hızlı ilerleyen teknolojiden otomobil sektörü de diğer sektörler gibi etkilenmiştir.
Mekanik sistem olan eski araçlarda oluşan arızaları ve bu arızaların tamirlerini ustalarımızın sorunu el ile bulup tamir etmesi gerekmekteydi.
Yeni üretilen araçlarda elektrik aksam ve özellikleri eski araçlardan fazladır.
Durum böyle olunca da araçlarda oluşan arızaların tespitini yapmakta oldukça zorlaşmıştır.
İşte tamda bu durumda ustalarımızın imdadına araçlar arıza tespit cihazları yetişmiştir. Bu şekilde mekanik sistemlerden elektroniğe dönüş başlamıştır.
NE İŞE YARAR?
Modern araçlarda bir hayli fazla olan elektronik aksamın en sağlıklı şekilde çalışması için tüm bilgiler ECU (Electronic Control Unit) diye tabir ettiğimiz araçların Elektronik Kontrol Ünitesinde yani beyninde yer almaktadır.
Aracınızda oluşan arızalar araç beynine iletilir.
Arıza tespit cihazları yardımı ile araç beyinleri ile iletişim kurar ve araç beynine iletilen arızaları saniyeler içinde görüntülemenizi sağlar.
Arıza okumanın yanı sıra bu cihazlar ile araçlar üzerinde adaptasyon, kalibrasyon, enjektör kodlama, yağ sıfırlama, servis ışığı söndürme gibi bir çok işlemin kısa sürede gerçekleştirebilmesine olanak sağlar.
OBD (On-Board Dİagnostics), 1970’li yıllarda otomotiv sektöründe kullanılan motorlarda oluşan sorunları görmekebilmek için kullanılmaya başlamıştır bir sokettir.
OBD cihazının temel amacı egzoz emisyonlarının yükselmesine sebep olan arızaların belirlenmesi, tespit edilmesi ve kullanıcıya haber verilmesidir.
Amerika’da OBD I ve OBD II; Avrupa ülkelerinde ise EOBD Standartları uygulanmaya başlandıktan sonra OBD cihazı 1990’lı yıllarda kapsamı genişletilmiş ve motor kontrolü, şaşi, gövde ve elektronik sistemlerde tespit ve iletişim sağlamaya da başlamıştır.
OBD; 1991 yılında Amerika California Air Resources Board (CARB) tarafından Amerika’da kullanılan araçların OBD uyumlu olması zorunlu hale getirilmiştir.
OBD-II (OBD2): 1996 yılında ise OBD2 Amerika’da satılan araçlar için zorunlu hale getirilmiştir.
EOBD; 2001 yılında Avrupa’da kabul edilen EOBD standartları gereği benzinli arabalarda OBD kullanımı zorunlu olmuştur.
2003 yılında ise Avrupa’daki dizel arabalarda bu kervana katılmıştır.
Bir arayüz programı ve bir standart OBD soketli arıza tespit cihazı ile, araç üzerinde;
- Arıza tespiti
- Arıza okuma
- Arıza silme
- Parça tanıtma
- Arıza giderme
- Adaptasyon veya kalibrasyon
- Canlı değerleri görüntüleme gibi işlemler yapılabilmektedir.
Arıza tespit cihazları Binek ve Ağır vasıta olmak üzere 2 gruba ayrılmaktadır.
Binek grubu araçlarda kullanabileceğiniz arıza tespit cihazlarının başında gelen Autel firmasının üretmiş olduğu cihazlarla araçlar üzerinde diyagnostik işlemleriniz başarılı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Bunun yanı sıra araçlar üzerinde direksiyon açı sensörü sıfırlama, yağ bakım sıfırlama, servis aralığı sıfırlama gibi servis işlemlerinizi başarılı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Başlıca Autel arıza tespit cihazları;
- Autel MaxiSYS Elite
- Autel MaxiSYS 908S Pro
- Autel MaxiSYS MS906BT
- Autel MaxiDAS DS808
- Autel MaxiCheck MX808
- Autel MaxiDİAG MD808 Pro
gibi cihazlarla araçlar üzerinde bir çok işlemi başarı ile gerçekleştirebilirsiniz.
Ağır vasıta grubu araçlarda kullanılan Jaltest arıza tespit cihazı ile bütün kamyon, tır, otobüs, iş makinesi, tarım makineleri, marine gibi araç grupları üzerinde tek bir cihaz ile işlem yapabilirsiniz. işlem yapabilirsiniz.
Araçlar üzerinde arıza tespiti, kodlama, adaptasyon ve kalibrasyon işlemleri ile birlikte bütün servis işlemlerini başarı ile gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca Jaltest cihazı ile Wabco, Knorr, Haldex fren sistemleri ile iletişim kurabilir, simülasyon üzerinde sürekli frenleme, kesik kesik frenleme, ani frenleme kontrollerini ve APM testini yapabilirsiniz.
Benzer Ürünleri İncelemek İçin Tıklayınız