Esnek yakıtlı araçlar nedir, nasıl çalışırlar?
Esnek yakıtlı araçların içerisinde içten yanmalı motor bulunur. Bu araçların en büyük özelliği benzin ve etanol karışımı ile birlikte çalışabilmesidir.
Bu araçlar hem saf benzin hem de benzin-etanol karışımı ile çalışabilmektedir. Etanol ile birlikte çalışma özelliği ve farklı bir aktarma organı dışında esnek yakıtlı araçlar diğer benzinli araçlar ile aynı özelliklere sahiptir.
Artan etanol miktarı menzili düşürür ancak, araç daha performanslı bir şekilde çalışır.
Esnek yakıtlı araçlar nasıl çalışır?
Esnek yakıtlı araçların içerisinde bir adet içten yanmalı motor bulunur. Bu araçlar benzin veya benzin-etanol karışımı ile birlikte çalışmaktadır.
Bu araçlardaki çoğu bileşen de diğer benzinli araçlar ile aynıdır. Ancak yakıt pompası ve yakıt enjeksyion sistemi gibi bazı sistemlerde etanol ile uyumlu bileşenler gerekmektedir.
Motor kontrol ünitesi de etanolün oksijen içeriğine göre kalibre edilmiştir.
Esnek yakıtlı araçların temel bileşenleri;
Akü: Aracı çalıştırmak ve araç elektroniğini çalıştırmak için elektrik sağlar.
Elektronik Kontrol Ünitesi: Bu ünite, yakıt karışımını, ateşleme zamanlamasını, emsiyon sistemini kontrol eder. Aracın çalışma durumunu izler, sorunları algılar ve sürücüyü uyarır.
Egzoz sistemi: Egzoz sistemi, motordan çıkan egzoz gazını egzoz borusu aracılığıyla dışarıya atar. Egzoz sistemi içerisinde emisyonu azaltmak için 3 yollu bir katalizör vardır.
Yakıt doldurucu: Araçtaki yakıt deposuna yakıt doldurmaya yarar.
Yakıt enjeksiyon sistemi: Bu sistem sayesinde ateşleme için yanmala odalarına yakıt verilir.
Yakıt hattı: Bu hat, yakıtı depodan yakıt enjeksiyon sistemine aktarır.
Yakıt pompası: Bu pompa ise yakıtı yakıt hattı yoluyla enseksiyon sistemine aktarır.
Yakıt deposu: Yakıt burada depolanır.
İçten yanmalı motor: Yakıt hava ile birleştiği yanma odasında enjekte edilir ve hava yakıt karışımı bujiden çıkan kıvılcımla ateşlenir.