OBD Nedir ve Araç Üzerinde Ne İşe Yarar?
١٦/شوال/١٤٤٢

OBD Nedir ve Araç Üzerinde Ne İşe Yarar?

OBD Nedir ve Araç Üzerinde Ne İşe Yarar?

Araçlarda oluşabilecek arızaların, hızlı bir şekilde teşhis edilmesi, sensörlerden gelen uyarı ikazlarının tamir sonrası söndürülmesi, arızalardan sürücünün haberdar edilebilmesi için öncelikle ABD’de, OBD I Standardı olarak kullanıma sunulan Sistem,  1996 sonrası Benzinli araçlarda, 1997  yılından itibaren de Dizel araçlarda OBD II standardı ile tam kapsamlı hale gelmiştir.

Bu sistem Avrupa bilriği ülkelerinde de 2004 itibaren zorunlu hale getirilmiştir. 

OBD II ile ECU (elektronik Kontrol Ünitesi) kontrolü, gövde ve elektronik sistemlerde Arıza Tespiti ve sensörler üzerinden iletişim sağlamaya da başlanmıştır. 

Benzinli ve Dizel araçlar için Amerika’da OBD I ve OBD II ;  Avrupa ülkelerinde ise EOBD standartları zorunlu kullanıma başlanmıştır. Gösterge üzerinden Arıza tespiti anlamına gelen OBD’nin, Avrupa birliğinde uygulanan sistemine EOBD denir. 

Bu amaçla geliştirilen OBD, araçtaki donanımın, elektronik sistemlerin kontrol edilmesini, arızaların detaylı tespit edilmesini, arızaların cihaz beynine kayıt edilmesini ve istenen anda arızaların okunmasını mümkün kılmıştır.

EOBD soketli Arıza Tespit Cihazı ile, araç üzerinde Arıza Tespiti, okuma, silme, parça tanıtma, bulunan arızanın giderilmesi, adaptasyon, parametreleme gibi  işlemler yapılabilmektedir.

DİAGNOSTİK NEDİR?

Diagnostik; tespit etme, hata bulma anlamına gelmektedir.

Arabalarda kullanılan sistemler elektronik sistemlerden oluşturulur.

Arıza Tespit cihazı ile OBD soketi üzerinden Araçtaki sistemlerin düzgün çalışması veya çalışan sistemlerin kontrol edilebilmesi daha hızlı ve sağlıklı olmaktadır.

Günümüz araçlarında kullanılan son teknolojiler Tamamen Elektronik kontrol modüllü olduğu için arızaları manuel olarak bulma imkanı kalmamıştır.

DİAGNOSTİĞİN KULLANIMI

1 – Araçla ilgili şikayetler üzerine arızanın kaynaklandığı sistem belirlenir.

2 - Araç OBD girişine, Arıza tespit cihazının giriş ucu (OBD soketi) takılır.

3 – Arıza tespit Cihazındaki program menüsünden, arızanın kaynaklandığı sistem veya modül seçilir.

4 – Hatanın aranacağı komut verilir ve cihazın elektronik kontrol ünitesiyle bağlantıya geçilir.

5 – Arıza Tespit Cihazları bulunan hatayı kod halinde ve açıklaması ile birlikte verir. Cihazın özelliğine göre hatanın düzeltilmesi için gerekli çözüm yollarınıda size belirtir.

6 – Arıza tespit işleminden sonra giderilmesi ve arızayı ECU’den silmesi istenir. İletişim hatalarında veya yanlış bilgi aktarımında oluşan hata da, cihaz hata uyarını siler ve sıfır hata olarak gösterir.

7 – Tekrar arama yapıldığında hata gösterilmiyor ise işlem başarı sonuçlanmıştır.

8 – Cihaz tekrar aynı hatayı veriyor ise, hatanın kaynaklandığı modül veya sensör belirlenerek yenisi ile değiştirilir.

9 – Değiştirilen parça, araç kontrol ünitesine tanıtılarak, adaptasyon yapılır. Mesela Enjektör değiştirilmesi durumunda kodlama yapılması şarttır. Kodlamayı her cihaz yapamaz. Bu sebeple cihaz alırken bu özelliğin olup olmadığına dikkat etmek gerekmektedir.

OBD2 SOKETİ ARAÇLARIN ÜZERİNDE NEREDE BULUNUR?

OBD2 soketi çoğunlukla sürücü koltuğu etrafında bulunmak zorundadır. Ancak marka ve modellere göre değişiklik gösteriyor olsa da en çok bulunan yerleri şu şekildedir.

Sürücü kapısı veya direksiyon kolonu arasındaki bölgede, gösterge panelinin altında, direksiyonun altındaki alanda, sürücü koltuğunun altında veya çevresinde, direksiyon ve orta konsol arasında, merkezi konsolun ön yolcu tarafında, orta konsol üzerinde yatay veya dikey, merkezi konsol çevresinde yatay veya dikey olarak bulunabilir.


ARAÇLAR ÜZERİNDE ARIZA TESPİTİ NASIL YAPILIR?

Aracınız üzerinde bulunan OBD2 soketi üzerinden bir arıza tespit cihazı vasıtası ile kolayca aracınız üzerindeki arızaları tespit edebilirsiniz.

Arıza tespit işlemi OBD soketi üzerinden sinyaller vasıtası ile bilgisayarınıza aktarılır.

Bilgisayar üzerinde araçtan okunan değerlerin karşılığı çevrilir ve arıza tespiti bu şekilde yapılabilir.

Araç üzerindeki OBD soketi üzerine uygun olan cihazı bağladıktan sonra araç ile iletişim kurduktan sonra araç üzerinde desteklenen motor, abs, airbag, konfor sistemleri vb modüllerde arıza tespiti yapabilirsiniz.


Detaylı bilgi için lütfen bizleri arayınız;
0850 755 02 30

أترك تعليقا