Otomotiv sektörünün geleceği nasıl şekillenecek?
٠٧/محرم/١٤٤٤

Otomotiv sektörünün geleceği nasıl şekillenecek?

Otomotiv sektörü gelecekte nasıl olacak? 

Otomotiv sektörünün önemi, dünya ekonomisi için oldukça önemlidir. Ekonominin yanı sıra, otomobillerin hayatımızdaki vazgeçilmez yeri, otomotiv sektörünün, aslında pekçok alanda yeri oldukça önemlidir.

Gelişen teknolojiler, insanların değişen ihtiyaçları gibi pek çok neden otomotiv sektöründeki değişiklikleri kaçınılmaz hale getiriyor.

Bunların yanı sıra, otomobillerdeki zararlı karbon salınımı ve artan yakıt tüketimi de, yaşanacak olan bu değişikliklerde büyük bir rol oynamaktadır. Bugün kü yazımızda ise, otomotiv sektörünün geleceğinde etkili olacak faktörlerden bahsedeceğiz.

Otomotiv sektörünün gelecekteki halini belirleyecek olan temel faktörler:

Otomotiv endüstrisinin geleceğini belirleyen pekçok faktör bulunur, ancak bunlardan birkaçı oldukça öne çıkan faktörlerdir. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak bunlar; tüketicilerin sürekli değişen istekleri, enerji sürdürebilirliği ile ilgili düzenlemeler, araçlardaki bağlantı şekilleri, şehirlerin geleceğe göre düzenlenmesi, üretimin akıllı hale getirilmesi ve elektriğe olan yüklü miktarda yatırımdır.

Bu faktörlerden detaylı olarak bahsedelim.

Tüketicilerin sürekli olarak isteklerini değiştirmeleri: Diğer tüm sektörlerde olduğu gibi otomobil sektöründe de tüketicilerin istekleri değişebilmektedir. Bunun içinde otomotiv sektöründe abonelik sistemine geçilmesi hedefleniyor.

Tüketiciler belirli bir abonelik çerçevesinde otomobillere sahip olacaklar, teknoloji geliştikçe ve tüketicinin istekleri değiştikçe kullanıcılar aboneliklerini değiştirebileceklerdir. Böylelikle tüketiciler, araç sahibi olmak yerine araç kullanıcısı olacaklardır.

Otomobillerde istenen enerji sürdürebilirliği: Hepimizin de bildiği üzere içten yanmalı motora sahip otomobiller, yaydıkları karbon salınımı ile çevreyi oldukça kirletmektedirler.

Artan emisyon değerleri, dünyada ki sıcaklık dengelerini de oldukça değiştirmektedir. Bu nedenle de hükümetler ve uluslararsı kuruluşlar, enerji sürdürebilirliği ile ilgili düzenlemeler yayınlamaktadırlar.

Daha önceki yazılarımızda bahsettiğimiz ' yeşil teknoloji konsepti' de bu amaca hizmet eden bir konsepttir. İlerleyen zamanlarda, karbon salınımını azaltan teknolojiler göreceğimizden son derece emin olabilirsiniz. 

Araçlarda gömülü bir şekilde bulunacak olan bağlantı modülleri: Bu gömülü bağlantı modülleri ile birlikte, araçlardan veri toplamanın daha kolay hale getirlmesi hedeflenmektedir.

Toplanan bu veriler neticesinde tüketici alışkanlıklarını elde etmek daha kolay olacaktır. Araçlarda bulunan sensörler, trafik durumları, kullanıcı alışkanlıkları hakkında verileri toplayacak ve bunun neticesinde kullanıcılara daha detaylı hizmetler sunulabilecek. 

Şehirlerin gelecekteki teknolojilere göre dizayn edilmesi: Gelecekteki şehirler, o zaman beklenen teknolojilere göre dizayn edileceklerdir. Bununla birlikte, trafikte bulunan özel araçlar ve toplu taşıma araçları, elektrikli mobiliteye göre düzenlenecekler.

Bununla beraber araçlarda, akıllı yazılımlar, karbon salınımını azaltan teknolojiler kullanılacak,  bunun yanı sıra elektrikli araçların üretimleri de artacaktır.

Bu gelişimler sadece araçlar bazında olmayacak. Aynı zamanda, trafikteki durumlar da göz önünde bulundurulacak. Yollarda otonom araçlar, insansız kargo araçları, elektrikli şarj istasyonları da yoğun bir şekilde bulunacaktır.

Üretim aşamasını  daha akıllı bir hale getirilmesi: Otomotiv endüstrisinde, yapay zeka, 5g gibi teknolojiler yoğun bir şekilde kullanılacaktır.

Bununla birlikte üretim aşamaları eskiye nazaran daha hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleşecektir. Eskideki, eksik teknoloji kullanımı ve bir fabrikayı daha teknolojik hale getirmenin yüksek maliyeti gibi sorunlar da aşılacaktır.

Bununla beraber şirketler işbirlikleri kurarak, daha güçlü altyapılarla, daha güçlü teknolojik standartlarla üretimleri arttıracaklardır.

Elektriğe yatırımın artması:  Artan emisyon değerleri sonucunda, bu araçların kullanımının kısıtlanması ile ilgili düzenlemeler yapılmaktadır.

Örneğin, Avrupa Birliği, 2035 yılından itibaren elektrikli araçların kullanımını yasaklayacağını söylemişlerdir. 2030 dan itibaren ise pek çok üretici firma, sadece elektrikli araç üreteceklerini belirtmişlerdir.

Tüm bunları da göz önünde bulundurursak, elektrikli araç kullanımının, önümüzdeki yıllarda epey artacağını söylemek mümkün.

Bu nedenle de üreticiler, elektrikli araçlar üzerine oldukça fazla yatırım yapmaktadırlar. Bu yatırımlarla birlikte, araç menzilinin artması, daha hızlı şarj süreleri, daha düşük araç maliyetleri hedeflenmektedir.

Kısaca bahsetmek gerekirse, otomotiv sektörü, gelişen teknolojiler, değişen tüketici istekleri, artan karbon salınımı gibi nedenlerden dolayı gelecekte mutlaka değişecektir.

Bu değişiklikler de bizlere daha güvenli bir trafik ortamı ve daha sağlıklı bir çevre sunacaktır.


أترك تعليقا