Dual Channel CAN Analyzer
CAN-Bus Nedir?
CAN-Bus motorlu taşıt sektöründe kullanılmak üzere üretilmiş bir iletişim ağıdır. Araçlar üzerinde bulunan bir çok kontrol ünitesinin birbiri ile haberleşmesini sağlamaktadır.
CAN-Bus’ın asıl üretim amacı araç üzerindeki tesisat kalabalığını ortadan kaldırarak tesisat karmaşasını gidermek, araç ağırlığını hafifletmek ve kontrol üniteleri arasındaki iletişimi daha güvenli hale getirmek için üretilmiştir.
CAN-Bus sayesinde kontrol üniteleri birbiri ile yüksek hızda haberleşebilir ve daha senkronize çalışabilir. Buna bir örnek vermek gerekirse, motor kontrol ünitesi aracın göstergesine tüm bilgileri CAN-Bus hattı üzerinden sağlayarak göstergede bulunan araç hızı, motor sıcaklığı, motor devri, yakıt seviyesi, sinyal göstergesi, arıza uyarıları, yol bilgisayarı gibi bilgileri mikro saniyeler içerisinde araç kullanıcısına yansıtmaktadır.
Tüm bu işlemler sadece iki kabloya ile iletişim sağlanan CAN-Bus iletişim ağı sayesinde gerçekleşmektedir. CAN-Bus’ın üretildiği dönemdeki diğer eski teknolojiye bakacak olursak CAN-Bus motorlu taşıt sektöründe çığır açmaktadır ve üreticileri büyük bir kablo maliyetinden kurtararak son kullanıcılara ise daha güvenli kullanım, konforlu kullanım ve hızlı ve doğru bilgi sağlamaktadır.
Buna ek olarak araç güvenlik sistemleri gövde modülleri ve hatta tüm opsiyonel donanımlar CAN-Bus iletişim ağı ile donatılmıştır. Aynı motor kontrol ünitesi ve gösterge arasında olduğu gibi araçta bulunan bütün bu modüller birbiri arasında iletişim sağlayarak birbirlerine gerekli komutları vererek taşıt üzerindeki kontrolü sağlamaktadır.
CAN-Bus Nerelerde Kullanılır?
CAN-Bus iletişim ağı ile binek, motosiklet, hafif ticari, kamyon, tır, dorse/treyler, otobüs, iş makinesi, tarım araçları, marin, askeri araçlar gibi bir çok alanda ve araçların arıza teşhisini yapan OBD(On Board Diagnostic) cihazları ile iletişim sağlamak için kullanılmaktadır.
CAN-Bus’ın Araç Üzerindeki Yapısı Nasıldır?
CAN-Bus araç üzerinde tüm modüllere iki kablo vasıtası ile bağlı bulunmaktadır. Her modül kendisine ait olan veriyi tek CAN-Bus üzerinden alır ve işler. Tüm iletişim bu iki kablo üzerinden sağlanır.
Kontrol ünitelerinin içerisindeki yazılımda mesajlar tanımlı olduğu için CAN mesajları bir modül veya OBD cihazı tarafından gönderildiğinde hangi modül hangi mesajın kendisine ait olduğunu bilir ve ilgili mesajı işler, gerekirse karşılık gönderir ve karşılıklı haberleşirler. CAN-Bus bağlantısı Şekil.1’deki gibi örnek şekilde gösterilmiştir.
CAN-Bus’ın iki hattından birisi CAN High diğeri ise CAN Low şeklinde ifade edilir. High olan yüksek taraf Low olan düşük taraftır ve birbirinin birebir yansımasıdır. Mesaj olmadığı durumlarda iki hatta da 3 volt ölçülür.
CAN mesaj akışı başladığı anda osiloskop görüntüsünde yüksek tarafta 4.5 volt düşük tarafta ise 1.5 volt görüntülenmektedir. Mavi renk ile gösterilen CAN High ve kırmızı ile gösterilen CAN Low sinyallerini aşağıdaki Şekil.2’deki osiloskop görüntüsünden görebilirsiniz.
CAN Analyzer Nedir?
CAN analyzer CAN-Bus mesajlarını görüntüleyen ve kaydını tutan analiz cihazıdır. CAN analyzer ile araç üzerindeki herhangi bir CAN-Bus hattına bağlayarak bu hat üzerindeki akan CAN mesajlarını görebilir, filtreleyebilir, kaydedebilir ve hatta siz de aynı CAN hattı üzerinde CAN mesajı gönderebilirsiniz.
CAN mesajlarını süresine göre kayıt yapabilir ve hatta hangi mesajdan kaç adet geldiğini dahi CAN Analyzer ile görebilirsiniz. Bu cihaz sayesinde motorlu taşıtlar üzerinde CAN arızalarını çözebilir, Modülleri simüle edebilir, Modüllere komut verebilir ve hatta CAN analyzer ile kaydettiğiniz verileri kullanarak araçlara CAN-Bus ile haberleşen ürünler bile üretebilirsiniz.
CAN Protokolleri Nedir?
CAN Protokolleri CAN-Bus ağının daha verimli ve dünya çapında kullanılabilmesi adına uygulanmış standartlardır. CAN protokolleri olarak ISOBUS-ISO11783 tarım araçlarında, ISO-TP-ISO15765-2 otomotiv sektöründe SAE J1939 otobüs ve kamyonlarda SAEJ2284 Araç içi kontrol ünitesi ağında UDS-ISO14229 OBD Teşhisinde kullanılan en yaygın kullanılan protokollerdir.
Protokoller kullanılarak araç üzerindeki analiz yapılan veriyi anlaşılır hale getirmek mümkündür. Analiz yapılan veriler protokolleri kullanılarak çözümlenebilir ve araçla iletişim sağlayarak araçta istediğiniz veriyi alıp istediğiniz kontrol ünitesine komutlar verebilirsiniz.
Dual Channel CAN Analyzer Nedir?
Dual Channel isminden de anlaşılacağı gibi çift kanal olduğu anlamına gelir. Çift kanal CAN analyzer ile aynı anda 2 adet CAN hattını analiz edebilir ve aynı anda data gönderebilirsiniz.
Çift kanalın avantajı aynı anda birden fazla CAN hattı senkronize bir şekilde çalışıyor ise bu hatları farklı zamanlarda analiz etmeniz mümkün değildir. Aynı anda iki hattı da analiz etmeniz gerekmektedir. Bu özellik analiz edilen 2 hattın datalarını tek bir ekranda görüntülemenizi sağlayacaktır ve senkronize çalışan birbirinden farklı 2 CAN hattını doğru bir şekilde analiz etmenizi sağlayacaktır.
CAN Dual Channel Analyzer Ürün bilgileri
Teknik özellikler
Uygulama Özellikleri
- 2 CAN hattını aynı anda analiz etme
- Analiz edilen datayı playback olarak yeniden gönderme
- Kullanıcıya ait DBC dosyası kullanarak analiz edilen datanın anlamlandırılması
- Çoklu kayıt formatı desteği (GVRET Logs, CRTD Logs, Generic ID/Data CSV, BusMaster Log, Microchip log, Vector Trace Files, IXXAT MiniLog, CAN-DO Log, Vehicle Spy, Candump/Kayak, Cabana
Log, CANalyzer Ascii Log, CARBUS Analyzer)
- Gelişmiş Filtreleme özelliği
- Analiz datasını grafik olarak görüntüleme
Boyutlar
- Yükseklik: 28mm
- Genişlik: 58mm
- Derinlik 89mm
Bağlantı
- Type C to USB Konnektörü ile bağlantı
- CAN1 ve CAN2 için çift bağlantı maşaları
Desteklenen iletişim tipleri
- 2xCAN2.0a, CAN2.0b
Kutu içeriği
- Dual Channel CAN Analyzer interface
- TypeC to USB Bağlantı kablosu
- DB9 to 2xCAN hattı bağlantı maşası
Henüz değerlendirme yapılmadı.