Araçlarda arızalar nasıl bulunur?
13 Mart 2022 Pazar

Araçlarda arızalar nasıl bulunur?

Türkiye’de trafiğe kayıtlı oldukça fazla araç bulunuyor. Bunların yarısından fazlası otomobil, diğer kalanlar ise kamyonet, motorsiklet, traktör ve diğer araç grubu oluşturuyor. Durum böyle olunca araç kullanmak trafikte herkesi etkileyen önemli bir durum haline gelmiş oluyor. Trafikte bulunan herkesi ilgilendiren diğer bir husus ise araçlarda oluşan arızalardır.

Araç kullanırken nereye gidersek gidelim bizler için en önemli husus gideceğimiz yere güvenli bir şekilde gidebilmektir. Aracımız ile güvenli yolculuk yapabilmek için biraz aracımızın dilinden anlamamız gerekiyor. Araca hakim olabilmek araç göstergesinde çıkan işaretleri ve uyarıları doğru bir biçimde tespit edebilmemiz önemlidir

Bir araçta ortalama olarak 20 adet motor gösterge paneli bulunmaktadır. Bu göstergelerin anlamlarını bilmekte her zaman fayda vardır. 

Gösterge panelinde görünen arıza ışıklarından en önemlisi motor arıza ışığıdır. Aracın motorunda bir sorun var ise gösterge panelinde sarı renkte yanan motor arıza lambası göz ardı edilebilecek bir sorun değildir. Tabi bu motor arıza lambasının yanmasının sebebi aracın rutin kontrollerinin yapılmamış olması, Gaz kapağının gevşemiş olması, oksijen sensörü, kıvılcım telleri ya bujilerin değiştirilme zamanı geldiğinin belirtisidir.

Araç lastikleri de en çok dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alıyor. Bundan dolayı lastikle ilgili arıza lambaları en çok dikkat etmemiz gereken araç arızaları arasında yer alıyor. Lastik basıncının düşmesi yada lastiklere zincir takılması gereken durumda zincir takılmadı ise ikaz lambaları yanar.

Günümüz teknolojisinde otomobillerin bütün sistemleri elektronik olarak çalışıyor. Elektronik sistemin yanında oto kontrol üniteleri bulunmaktadır. Bu elektronik aksamlar üzerinde yapılan işlemlere diagnostik denmektedir. Diagnostik işlemi de bir arıza tespit işlemidir. Yukarıda belirttiğimiz motordan kaynaklanan bütün arızalar diagnostik ile tespit edilmektedir.

Peki bu diagnostik işlemi ile arıza tespiti nasıl yapılır?

Kontrol üniteleri sensörlerden bilgi alarak farklı değerlendirmeler sonucunda diğer sistem parçalarının ve motorun çalışmasını kontrol eder. Örneklendirmek gerekir ise, araç üstündeki sıcaklık sensörü, lamba sensörü gibi parçalardan bilgi alıp enjektör ve bujiler üzerinde yakıt ve ateşleme sistemini yönetir. Kontrol üniteleri üzerinden yapılan her ölçüm arıza tespit işlemi, hata kodları okuma ve silme, adaptasyon gibi işlemlere diagnostik denir. 

Aracın motor, ABS, ESP, Airbag gibi elektronik sensörlerinden aracın kontrol ünitesine yani beynine bilgi akışı sağlanmaktadır. Bu aktarılan bilgiler aracın performansı, arızası yada tamamen bilgi içerikli akış olabilir. Aracın kontrol ünitesindeki bilgilere ulaşabilmek için araç ünitesine arıza tespit cihazı bağlantı soketleri yardımı ile giriş yapılır. Kontrol ünitesine kaydedilmiş olan bilgiler okunup analiz edilerek arıza tespiti analizleri yapılmış olur.

Ağır vasıta, binek ve hafif ticari arıza tespit cihazları için Nitro Mekatronik olarak bizler ile iletişime geçip diagnostik cihazlarına sahip olabilirsiniz.


Yorumunuzu bırakın