Autel Maxisys Ultra Osiloskop Nasıl Kullanılır?
9 Mayıs 2021 Pazar

Autel Maxisys Ultra Osiloskop Nasıl Kullanılır?

Autel Maxisys Ultra Osiloskop Nasıl Kullanılır?

Autel firmasının piyasa sürdüğü en son ürün olan Autel Maxisys Ultra arıza tespit cihazı yazılımsal ve donanımsal olarak son teknoloji kullanılarak üretilmiştir.

Sektörde bulunan atölyelerin servislerin büyük oranda işlerini yapabilecekleri birçok özelliğe sahiptir.

Ultra cihazı serinin son ürünüdür ve osiloskop, multimetre, can veri yolu kontrolü, dalga form üreticisi gibi birçok üstün işlevi vardır.

İçeriğinde bulunan osiloskop ile birlikte de elektronik ölçümlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.

Bu yazıda osiloskop ve sinyal jeneratörü kullanımını göreceğiz. Öncelikle ölçümler kısmından osilokop seçiliyor. Maf sensörü ölçümü için araç kısmına tıklanır.

Çıkan ekranda aktüatörler, ateşleme sistemleri, batarya şarj, kombinasyon testi, motor başlatma seçeneği, sensörler, veri iletişimi gibi seçenekler olacak, oradan sensörleri seçiyoruz. Sensörler kısmında kütle hava akımı (MAF) sensörü seçeneği seçilir.

Maf sensörü iki tip olarak karşımıza çıkıyor. (analaog ve frekansla çalışan) İşlem yapacağımız araç hangisi ile çalışıyorsa ona göre seçimi yapıp devam ediyoruz.

Seçim yaptıktan sonra karşımıza genel açıklamalar çıkacak onları çevirici kısmından çeviriyoruz. Burada neler yapmamız gerektiği, hangi malzemeler gerektiği anlatılıyor.

Osiloskop ile maf sensörü bağlantı şemasını açıyoruz. Burada bağlantının nasıl olduğu kabloların hangi uca bağlanacağı gösteriliyor. Devamında canlı bir şekilde de görüntü paylaşılıyor buna uygun şekilde bağlantıyı yapıyoruz.

Görmemiz gereken sinyali voltaj değerlerini ‘misal’ kısmında bize gösteriyor. Maf ile ilgili olan hata kodları sıralanmış şekilde gösteriliyor.


Araçta maf sensörünün olduğu yerde dört kablo bulunuyor; Artı Voltaj, Eksi Voltaj, Kütleye giren hava ölçüm, Hava sıcaklığı ölçüm için..

İşlemi yapan kişi bunu anlamak için ekranda bulunan start tuşuna basacak ve araç çalıştırılacak.

Prob ucu kablolardan biri ile temas ettirilir. Ekranda çıkan örnek sinyal ile araç bağlantısı yapıldıktan sonra çıkan sinyalin birbirine uygunluğu kontrol edilir.

Açılan ekrandan ölçümü özelleştirebiliyorsunuz.(devir süresi, maksimum, sıklık, gerçek rms, vb.) Seçtiğiniz özellikler yan tarafta açılıyor. Ve burada gazın tepkimesine göre maf sensörünün sinyalinin küçüldüğünü yada genişlediğini, artıp yada azaldığını görebiliyoruz.

İkinci olarak prob ucu ikinci kabloyla temas ettirilir. Sensörün besleme voltajını görebiliyorsunuz.

Bir alt seçenekte tekrar değerin değişip değişmediği kontrol ediliyor.

Diğer alt bağlantıda voltaj değerinin küçültüp maksimum aralığı belirliyorsunuz. Hava sıcaklığı ölçümünü görmüş oluyorsunuz.

Osiloskop ile yapacağınız bir diğer işlem gaz kelebeği ölçümü. Yine ilk ekranda sensörler kısmından gaz kelebeği seçiliyor.

Bu da karşımıza iki tip olarak çıkıyor. (Elektronik gaz kelebeği kontrolü, gaz kelebeği konum sensörü..) Gaz kelebeği konum sensörü seçiliyor ve karşımıza bağlantı şeması çıkıyor.

Yine olması gereken sinyal ve yapmamız gereken işlemler anlatılıyor, ilgili hata kodları gösteriliyor.

Ölçüm için araç çalıştırılıp prob ucu gaz kelebeği ile temas ettirilir. Ve ölçümün örnekte verilen sinyal ile aynı olup olmadığı kontrol edilir.

Cihaz ile osiloskop ölçümleri dışında sinyal jeneratörü kısmından ölçülen değerlerin sinyal değerleride kontrol edilebiliyor. Sinyal jeneratörü için aracın artı eksi bağlantıları yapılır.

Artı ucun sıcaklıkla bağlantısı yapılır. Ve beynin sıcaklık sensörüne karşı verdiği tepkinin normal olup olmadığına bakılarak bu şekilde arızanın sensörden mi beyne giden kısımdan mı olduğu anlaşılmış olur.

Autel Maxisys Ultra Osiloskop ile birçok sensörün kontrolünü sağlayabilirsiniz.


Benzer Ürünleri İncelemek İçin Tıklayınız



 

Yorumunuzu bırakın