OBD NEDİR?
1970’li dönemlerde temel ilkeleri araçların egzoz emisyonlarının artışına neden olan arızaların belirlenmesi ve sürücünün bundan hemen haberdar olmasını sağlamak olan OBD soketi otomotiv sektörünün önemli parçalarındandır.
OBD 1990’larda daha da büyümüş ve araçların motor kontrolü, şasi, gövde ve elektronik sistemlerde tespit etmeye ve sistemler arasındaki iletişimi de sağlamaya başlamıştır.
Motorlu araçlar için Amerika’da OBDI ve OBDII; Avrupa ülkelerinde EOBD standartları kullanılmaktadır.
Benzinli araçlar 2001 yılından bu yana, dizel yakıtlı binek grubu araçlar ise 2004 yılından itibaren EOBD uygunluğunu karşılamak durumundadır.
EOBD standardına sahip araçların tüm elektronik donanımları araç beyni yani ECU tarafından araç üzerinde kontrol edilebilir, arıza durumları teşhis/tespit edilebilir, arıza hafızasına kaydedilebilir, sürücü, gösterge ikaz lambası ile standart ikonlarla uyarılabilir duruma gelmektedir.
Araç üzerinde teşhis-arıza okuma-arıza silme-parça tanıtma-adaptasyon parametre (gerçek değerler okuma)-parça çalıştırma testi işlemleri yapılabilmektedir.
EOBD otomotiv sektöründeki tüm araç üreticilerinin arıza tespit cihazlarının okuduğu hata kodlarını standardize edilmiştir. Böylece bir hata kodu tüm araçlarda aynı anlama gelmekte ve aynı parçanın arızasını belirtmektedir.
DİAGNOSTİK NEDİR Diagnostik "tanılama, teşhis etme" anlamına gelmektedir. Kelime anlamının da belirttiği gibi arıza tespit cihazları araçlar üzerinde tanılama işlemleri yapar. Bu cihazlar sayesinde, taşıtlarda meydana gelebilecek sorunlar veya arızalar kolayca teşhis edilir.
Kelime anlamı arıza bulucu olan diagnostik cihazı doğrudan ECU’ya bağlanarak çalışmaktadır. Birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Kablosuz bağlantılı, her araca uyumlu, tek bir markaya ya da modele uyumu vs. Diagnostik cihazını ECU’ya bağlamak için OBD girişi kullanılır.
DİOGNASTİK CİHAZI NASIL ÇALIŞIR?
Dilimize İngilizceden geçen ve anlamı “On Board Diagnostic” tir. Araç beyni ile diagnostik
arasındaki bağlantı OBD ile oluşturulduktan sonra cihaz üzerinde araç marka, model ve motor
tipi seçilir.
Her cihazın her modele uyum sağlamadığı ve araç hakkında yanlış tespitler yapabileceği unutulmamalıdır.
Araç tipi, cihazda seçildikten sonra arıza tespiti bölümüne girilir, arızalı olduğu düşünülen motor, aydınlatma, fren, konfor sistemleri vb. bölümlerin seçimi yapılır.
Açılan ekranda araç beynine kayıt edilen arıza kodu saat, tarih ve açıklamasıyla birlikte gösterilir.
Diagnostik içindeki tüm bilgiler kod şeklinde belirtildiğinden dolayı hangi kodun ne anlama geldiği yetkili kişilerce bilinmelidir.
DTC ERASER (OBD ERASER) NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?
Araçlarda çeşitli durumlara bağlı olarak arızalar meydana gelmektedir. Oluşmakta olan bu
arızaların belirli bir kısmı anlık diğer kısmı da kalıcı olabilmektedir.
Meydana gelen anlık arızalara bağlı olarak aracın çalışma sisteminde bozulmalar görülebilmektedir.
Arıza o an için etkisini kaybetmesine rağmen araç üzerinde var olan olumsuzluğu hala etkisini göstermeye devam edebilmektedir.
Bunlar arızalardan en önemli olanları; aracın sürekli arıza vardır uyarısı vermesi ve aracın sürüş esnasında stop etmesi olarak gösterilmektedir.
Oluşan bu ve bunun gibi birçok olumsuz durumların önüne geçmek amacıyla DTC Eraser Hata kodu Silici Cihaz üretilmiştir.
HATA KODU SİLİCİ NEDİR?
DTC Eraser olarak da belirtebileceğimiz OBD Eraser hata kodu silici cihaz tüm binek/ağır vasıta araçlarda ortaya çıkan arıza uyarısını gidermek için kısa sürede hata kodlarını temizleyerek aracın aktif bir şekilde çalışmaya devam etmesine yardımcı olur.
DTC ERASER HATA KODU SİLİCİ CİHAZ NASIL ÇALIŞIR?
DTC Eraser Hata Kodu Silici Cihaz herhangi kuruluma ihtiyaç duymadan kullanılabilmektedir.
Aracınızın OBD soketine DTC eraser cihazını takarak cihaz ve araç arasındaki bağlantıyı sağlarsınız ve otomatik olarak cihazınızı aktif hale getirebilirsiniz. Bir başka deyişle ifadeyle “Tak- Çalıştır” şeklinde hareket eden kullanımı kolay bir cihazıdır.
DTC HATA KODU SİLİCİ HANGİ ARAÇLAR KULLANILABİLMEKTEDİR?
DTC Hata Kodu Silici Cihaz Euro5 ve Euro 6 standartlarında yer alan tüm marka ve model araçlar ile uyumlu bir şekilde alışabilmektedir. DTC Eraser cihazının çalışma yapabileceği araç listesi;
• BMC • DAF • FORD • IVECO • MAN • MERCEDES • NEW HOLLAND • RENAULT • SCANİA • VOLVO Şeklinde ifade edilebilir.
DTC Eraser Hata Kodu Silici gibi tak çalıştır kolay kullanılabilir ürünleri incelemek için tıklayınız.
Benzer Ürünleri İncelemek İçin Tıklayınız
Yorumlar (2)
Hangi araçları destekliyor tüm araçlarda arıza siliyor mu ? fiyatı nedir ??
"İbrahim"
https://nitrobilisim.com.tr/tr/dtc-eraser-hata-kodu-silici-cihaz
Yukarıda yer alan linke tıklayarak ürün hakkında araç ve fiyat bilgisine ulaşabilirsiniz.
Daha fazla ayrıntı için 0850 755 02 30 numaralı telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.