Elektrikli Arabalar Nasıl Enerji Depolar?
12 Şubat 2022 Cumartesi

Elektrikli Arabalar Nasıl Enerji Depolar?

İçten yanmalı motora sahip araçlar yakıt olarak benzin, dizel veya LPG kullanmaktadırlar. Elektrikli araçlarda ise bu farklıdır.

Elektrikli arabalar da diğer tüm elektrikli eşyalar gibi elektrik enerjisi ile çalışmaktadırlar. İçten yanmalı motora sahip araçlarda yakıt deposu bulunduğu gibi, elektrikli arabalarda ise batarya sistemi bulunmaktadır.

Tıpkı cep telefonlarında olduğu gibi, elektrikli arabalarda ise elektrik enerjisi bataryalara depolanır ve batarya azaldıkça araç şarj edilerek batarya doldurulur. Bataryaları doldurabilmek içinse çeşitli şarj çeşitleri vardır.

Elektrikli arabaların bataryalarını doldurmak için bulunan şarj türleri:

Bu şarj türleri bulundurdukları özellikler bakımından sınıflara ayrılmaktadırlar. İçten yanmalı motora sahip araçlarda ki yakıt türleri çeşitlilik gösterebiliyordu, buna örnek olarak , benzin istasyonlarındaki regular, premium yakıt türleri örnek verilebilir.

Bu yakıt türleri aracın performansına etki edebiliyordu. Ancak elektrikli araç şarj türlerindeki farklılık, çoğunlukla şarj süresini ilgilendiren bir farklılıktır. Kimi şarj türünde şarj etmek çok uzun sürerken kimisinde ise oldukça kısa sürer.

Bu şarj türlerinden bahsedecek olursak bunlar;

Geleneksel Şarj(16 amper), Yarı Hızlı Şarjı(32 amper) ve Hızlı Şarj dır.

Geleneksel şarj: Bu şarj türünde aracın full şarj olabilmesi için 8 saate ihtiyaç vardır. Bu şarj tipinde 16 amper ve 230 volt elektrik yoğunluğu bulunan evler kullanılır.

Bu nedenle , full şarj için araçalr geceden şarja bırakılmalıdır.

Yarı Hazlı Şarj: Bu şarj türünde ise full şarj süresi 4 saatdir.Bu şarj türünde ise 32 amper ve 230 voltluk bir enerji yoğunluğuna ihtiyaç duyulur.

Hızlı Şarj: Bu şarj türü de ise tıpkı yeni nesil telefonlarda ki gibidir. Bataryanın yüzde 80 ini doldurmak yaklaşık yarım saat kadar kısa bir süre alır.

Yüzde 80 den sonra ise şarj doldurma hızı biraz yavaşlar. Diğer şarj türlerinden farklı olarak bu şarj türünde 50 kW lık bir çıkış gücü üretilebilir. Bunun için de özel bir altyapıya ihtiyaç duyulur.

Kısaca bahsedecek olursak, elektrikli araçlar için çeşitli şarj türleri bulunur. Bu şarj türleri sadece şarj etme süreleri ile alakalıdırlar. Kimi şarj türünde full şarj 8 saat alırken , kimisinde yüzde 80 şarj yarım saat almaktadır.

Ancak unutulmamalıdır ki bu şarj süreleri full şarj kapasitesi içindir. İçten yanmalı motora sahip araçlarda full depoya ihtiyaç duyulmadığı gibi, elektrikli araçlarda da full şarj kapasitesine ihtiyaç duyulmaz.


Yorumunuzu bırakın