Elektrikli Araçlar Hangi Parçalardan Oluşur?
29 Mart 2022 Salı

Elektrikli Araçlar Hangi Parçalardan Oluşur?

Elektrikli Araçların Gelişimi

Otomotiv endüstrisinde bir çağ olarak nitelendirilen elektrikli otomobiller, hayatımızda aslında yüzyıllardır bulunur.

İlk olarak 19.YY ın başlarında üretimine başlanan elektrikli otomobiller, içten yanmalı motorlu araçlarla pek çok açıdan mücadele edememiştir.

İçten yanmalı motorlara sahip olan araçlara nazaran daha az mesafe kat eden elektrikli otomobiller, o zamanlardaki şarj etme sorunundan dolayı çok da yaygınlaşmamıştır çünkü şarj istasyonları yaygın değildi. Ancak bu durum, teknolojinin gelişmesi ve elektrikli araç üretiminde artan rekabetten dolayı değişmiştir ve günümüzde elektrikli araçların kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır.

Elektrikli araçlar dış görünüş bakımından içten yanmalı motora sahip araçlara benzese de , aslında teknik parçalar bakımından oldukça farklıdır.

Elektrikli araçlar hangi parçalardan oluşur?

Elektrikli araçlar içerisinde bulundurdukları parçalar bakımından, içten yanmalı motorlara nazaran oldukça farklıdırlar. Örneğin içten yanmalı motora sahip bir araçta çok vitesli şanzıman sistemi bulunurken , elektrikli araçlarda bu sistemden bulunmaz. Çünkü elektrikli motorlar gücü anında sağlarlar, içten yanmalı motorlardaki gibi devir yoluyla tork oluşturmaya gerek yoktur.

Yine elektrikli araçlar, içten yanmalı motorlarda olması gereken egsoz, yakıt deposu gibi pekçok parçayı da içerisinde bulundurmaz. Bu nedenle çevreye verdiği zarar ise diğer araçlara göre oldukça azdır. Bunların haricinde bir arabada bulunması gereken diğer şeyler elektrikli araçlarda da mevcuttur.

Elektrikli araçları oluşturan parçalar da şunlardır; 

-Elektrikli motor: Hayatımızda bulunan diğer elektrikli aletlerde bulunan motorlarla aynı mantığa sahiptirler, örneğin çamaşır makinesi motoru gibi. AC akıma sahiptirler.

-Çevirici: Adından da belli olduğu gibi bu parça ile birlikte AC şeklinde gelen akımı araç içerisinde DC akımına dönüştürülür. Bu invertörler aynı zamanda motorun dönme hızını da değiştirebilir.

-Batarya: Nasıl ki içten yanmalı motorlarda yakıt deposu bulunuyorsa, elektrikli araçlarda da bataryalar bulunur. Bataryalar sayesinde elektrik enerjisi depolanır.

-Denetleyici: Bu parça ise içten yanmalı motorlarda bulunan Engine Control Unit e benzer. Elektrikli araçlardaki ECU olarak tanımlayabiliriz. Pilden gelen bilgilerin kontrolünü sağlar ve inventör hızını değiştirebilir.

Elektirikli araçları diğer içten yanmalı motorlu araçlardan ayıran en temel parçalar bu şekildedir. Bunların haricinde, sıcaklık kontrol sistemi, şarj girişi, yedek batarya gibi parçalarda bulunmaktadır.

Kısaca özetlemek gerekirse; elektrikli araçlar içten yanmalı motorlu araçlardan oldukça farklı mekanizmalara sahiptir. Bu mekanizmalar gelişen teknolojilere bağlı olarak çeşitlilik göstermiştir. İçerisinde elektrik mantığına dahil parçalar içeren elektrikli arabalar, arabalarda bulunması gereken diğer aksamlara da sahiptirler.


Yorumunuzu bırakın