Motorlu taşıtların güvenliğini sağlayan fren sisteminin bir parçası da fren balatalarıdır. Bu parça araçta durma ve kalkma işlemini yapan parçadır.
Fren pedalına bastığınızda sistemdeki yağ harekete geçer ve hidrolik yağ basınçlı bir şekilde sisteme etki eder.
Hortumlara iletilen yağ balataları sıkarak fren disklerine baskı uygular bu baskıyla balatalar durur ya da yavaşlar. Fren balataları aracın güvenli bir şekilde yavaşlaması ya da durması için gereklidir.
Dolayısıyla malzemenin de sağlam olması gerekir ki araç güvenliği tehlikeye atılmamış olsun.
Fren balatalarının ömrü aracın motor gücü, ağırlığı, kullanım şekli gibi birçok etkene bağlıdır ama en önemlisi ne sıklıkta ve nasıl fren yaptığınıza bağlı olarak değişir.
Sert kullanmanız durumunda ömrü kısalır. Balataların bitişi için net bir tarih verilemez ama periyodik muayenelerde bilgi almanız en sağlıklısı olur.
Zaten genellikle on beş bin km de bir fren balata kontrolü yapılır. Değişmesi gerekiyorsa ya da bir arızası varsa sonunda balatadan ses gelmeye başlar.
Bu durduk yere de olabilir. Balata değişikliği yapıldıktan sonra da olabilir. Böyle bir arıza verdiğinde değiştirilmesi ve adaptasyonunun yapılması gerekir.
Fren balataları değiştirildikten sonra alışma süresi olur, bu süre araçtan araca değişir ama ortalama 3 – 4 gün içinde uyum sağlar.
Araçta parça değişimi gibi bir işlem yapıldığında adaptasyonu da yapılır yani parça araca tanıtılır. Aynı şekilde fren balata değişimi ardından da adaptasyon işlemi yapılır.
Adaptasyon işlemlerini arıza tespit cihazlarıyla yapabiliyorsunuz. Bu cihazları firmamızda bulabilirsiniz.
Nitro Mekatronik diagnostik sektörüne dair pek çok cihazı bulabileceğiniz aynı zamanda da garaj olan şubelerinde işlem yaptırabileceğiniz bir firmadır.
Adaptasyon işlemleri için cihaz arıyorsanız ya da bu işlemi garajlarımızda yaptırmak isterseniz sitemiz ya da telefonlarımız üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.