M2M(Makineler Arası İletişim) Nedir?
18 Haziran 2021 Cuma

M2M(Makineler Arası İletişim) Nedir?

M2M Nedir?

M2M İngilizce kökenlidir. Machine to Machine' nin kısaltmasıdır. Makineler arası iletişim demektir. Makineler ve sistemler kendi aralarındaki bilgi akışı için formattaki SIM kartına ihtiyaç duymaktadırlar. Kısaca cihazlar ve sistemler arasındaki iletişime denir.

Araç Takip Sisteminde M2M

Araç Takip Sisteminde M2M in amacı , araç takip cihazının sunucuya göndereceği konum, km/hız bilgisi gibi hususların aktarımını sağlamaktır.

Araç Takip ve M2M Araç takip sistemleri makinalar arası iletişim gerekmektedir. Bu gereksinimi M2M formatında bulunan SIM kartı karşılamaktadır.

Araç takip cihaz üzerinden gelen konum, kilometre, yükseklik, hız ve araca takılı bulunan sensörler üzerinden gelen tüm veriler güncel bir şekilde M2M üzerinden sunuculara aktarılmaktadır. Bu işlemin yapılması için M2M hatları kullanılmaktadır.

Buda M2M data hatlarının Araç Takip Sistemlerinde ne kadar gerekli olduğunun bir göstergesidir.

M2M hatları, diğer hatlardan daha farklıdır. Güvenli bir şekilde haberleşme sağlamaktadırlar.

Verilerin daha çabuk ve güvenli olarak aktarılması için takip yazılımının özel tünellerden verileri aktaran M2M data hatları her gün devamlı olarak küçük miktarda veri gönderme alma yetisi sağlamaktadır.

Bu da M2M data hatlarının Araç Takip Sistemlerinde ne kadar gerekli ve önemli olduğunun bir kanıtıdır.

M2M Sağlayan Servisler

Ülkemizde M2M data hattı bulunan üç GSM operatörü bulunmaktadır. Bu operatörler Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom’dur. M2M hattı kurumsal ve ya bireysel olarak da kullanılabilir.

Bireysel ve Kurumsal arasında ücret farklılıkları bulunmaktadır. Kurumsal ücretler M2M sayısı fazla olduğundan uygun ve ekonomiktir.

Hat kısıtlamaları

Kontrol paneli üzerinden M2M hatları için kısıtlamalar yapabilirsiniz. Hatları tek tek veya seçili hatlar olarak SMS göndermesine veya almasına izin verebilir, hatları yurt dışı dolaşıma açabilir veya kapatabilirsiniz.

Kullanıldığı Alanlar ve Servisler

Araç Takip Sistemi :Sahada bulunan araçların anlık konumlarının merkezi sunuculara iletilmesiiçin M2M hatları yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Takip cihazlarının uydular üzerinden aldığı konum, hız, yükseklik, açı ve araç içi sensör bilgileri M2M hatları üzerinden merkezi sunuculara iletilmektedir.

Ev aletleri: Teknolojinin gelişmesi ile beraber artık elektronik ev eşyalarımızda akıllanmıştır. Örnek kahve makinesine uzaktan komut gönderme veya evinizde bulunan klimanın uzaktan yönetimi ev alarm sistemleri ile iletişim gibi birçok ev elektronik cihazlarında akıllı uzaktan yönetim sağlanmaktadır.

Üretim Hatları : Makinelerin yapmış olduğu üretimler, fire miktarları, arıza kodları vb. birçok veri üretim alanlarından alınması ve işlenmesi için gerekli haberleşme ağı aynı şekilde Endüstri 4.0

teknolojisi kullanmaktadır.

Pos Cihazları : Mobil Pos cihazları da M2M teknolojisini kullanmaktadır. Sahada yönetim yazılımı ile entegre çalışan mobil POS cihazları yapılan tüm işlemleri içinde bulunan sim kart üzerinden

verileri bulut sunuculara iletmektedir.

Sağlık Sektörü : Sağlık sektörü gibi en küçük hatanın dahi insan hayatıyla sonuçlanabileceği bir alanda M2M teknolojisi güvenle kullanılmaktadır.

Akıllı Otomasyon Sistemi: Anlık veri ileten otomasyon sistemleri, ulaşım ve akıllı şehircilik sistemlerinde kullanılır.

Online Reklam Panosu : Reklamların değişmesi ve dijital uzaktan yüklemeler tamamı ile gene akıllı teknolojik sim kartlar ile yapılmaktadır.

Tarım ve Hayvancılık : Toprak nem oranı, akıllı sulama sistemleri, seralarda ve kümeslerde ışık ayarlama işlemlerinde M2M Data hatları kullanılarak veri aktarımı ve düzenlemeler yapılmaktadır.

M2M (Machine to Machine) ile ilgili daha fazla gelişme için tıklayınız.

Detaylı bilgi için lütfen bizleri arayınız;
0850 755 02 30

Yorumunuzu bırakın