OBD Nedir ve Araç Üzerinde Ne İşe Yarar?
18 Kasım 2017 Cumartesi

OBD Nedir ve Araç Üzerinde Ne İşe Yarar?

OBD Nedir ve Araç Üzerinde Ne İşe Yarar?

Bu amaçla geliştirilmiştir. OBD 1990'lı yıllarda daha geniş kapsamlı bir hale gelmiştir araçlar üzerinde motor kontrolü, şasi, gövde ve elektronik sistemlerde tespit ve iletişim sağlamaya da başlamıştır.

Motorlu araçlar için Amerika’da OBD I ve OBD II ;  Avrupa ülkelerinde ise EOBD standartları uygulanmaya başlanmıştır. 

OBD göstergeden arıza tespiti anlamına gelir. Bunun Avrupa birliğinde uygulanan versiyonuna EOBD denir.

Bu amaçla geliştirilen obd ve eobd, araçta ki tüm donanımın elektronik olarak kontrol edilmesini, arızaların anlık olarak tespit edilmesini, arızaların hafızasına kayıt edilmesini ve istenen anda arızaların okunmasını mümkün kılmıştır.

EOBD; Amerika’daki OBD-II’nin Avrupa’daki karşılığıdır.

EOBD ile, araçların tüm elektronik donanımları araç üzerinde kontrol edilebilir, arıza durumları tespit edilebilir, arıza hafızasına kaydedilebilir, sürücü, gösterge ikaz lambası ile standart simgelerle uyarılabilir duruma gelmiştir.

Sürücünün kolayca ulaşabileceği bir yerde, diagnostik cihazı bağlayabilmesi için standart EOBD soket çıkışı konulmuştur.

Bir arayüz programı ve bir standart EOBD soketli diagnos cihazıyla, araç üzerinde tespit-arıza okuma-arıza silme-parça tanıtma-arıza giderme-adaptasyon-parametre vs.  işlemleri yapılabilmektedir.

DİAGNOSTİK NEDİR?

Diagnostik; tespit etme, hata bulma anlamına gelmektedir. Arabalarda kullanılan sistemler elektronik sistemlerle oluşturulur.

Sistemlerin düzgün çalışması ve kontrol edilebilmesi daha da kolaylaşır.

Diagnostik cihazlar ise araçtaki hataları, meydana gelen arızaları en hızlı şekilde görmemizi ve gidermemizi sağlar.

Günümüzdeki araçlarda kullanılan son sistem teknolojiler arızaları manuel olarak bulmamıza maalesef olanak sağlamaz.

DİAGNOSTİĞİN KULLANIMI

  • Araçla ilgili şikayetler üzerine yol üzerinde aracı test edip, arızanın kaynaklandığı sistem belirlenir.
  • Araç ECU bağlantı soketine, arıza tespit cihazının giriş ucu (obd soketi) takılır.
  • Arıza tespit programındaki menüden, arızanın kaynaklandığı sistem seçilir.(Motor, vites kutusu, fren sistemleri, vs.).
  • Hata ara komutu verilir ve cihazın elektronik kontrol ünitesiyle bağlantıya geçilir.
  • Cihazlar hatayı kod halinde, açıklamasıyle birlikte verir. Bazı cihazlar hatanın giderilmesi için gerekli çözüm yollarını size sunar.
  • Arıza tespitinden sonra arızayı ECU’den silmesi istenir. Haberleşme hatalarından veya yanlış bilgi aktarımından oluşan hatayı cihaz siler ve sıfır hata olarak gösterir.
  • Hata tekrar arattırıldığında hata gösterilmiyor ise işlem tamamlanmıştır.
  • Cihaz aynı hatayı tekrardan gösteriyor ise, açıklama istenerek hatanın kaynaklandığı aktör veya sensör belirnerek yenisi ile değiştirilir.
  • Değiştirilen parça, araç kontrol ünitesine tanıtılarak, gerekiyorsa adaptasyonu yapılır. (Genellikle yakıt sistemi parçalarında adaptasyon gerekmektedir. Özellikle enjektörlerin değiştirilmesi durumunda kodlama gerekmektedir. Kodlamayı her cihaz yapamadığı için cihaz satın alırken bu özelliğin olup olmadığına dikkat etmek gerekir)

OBD2 SOKETİ ARAÇLARIN ÜZERİNDE NEREDE BULUNUR?

OBD2 soketi genel olarak sürücü koltuğu ve yolcu kabini etrafında bulunmak zorundadır.

Farklı marka ve modellere göre değişiklik gösterse de en yaygın yerleri şöyledir :

Sürücü kapısı ve direksiyon kolonu arasındaki alanda, gösterge panelinin alt kısmında, direksiyonun altındaki alanda, sürücü koltuğunun altı veya çevresinde, direksiyon kolonu ve orta konsol arasında, merkezi konsol ve direksiyon bloğu arasında, merkezi konsolun ön yolcu tarafında yatay veya dikey, orta konsol üzerinde yatay veya dikey, merkezi konsol çevresinde yatay veya dikey olarak bulunabilir.


ARAÇLAR ÜZERİNDE ARIZA TESPİTİ NASIL YAPILIR?

Aracınız üzerinde bulunan OBD2 soketi üzerinden bir arıza tespit cihazı vasıtası ile kolayca aracınız üzerindeki arızaları tespit edebilirsiniz.

Arıza tespit işlemi OBD soketi üzerinden sinyaller vasıtası ile bilgisayarınıza aktarılır.

Bilgisayar üzerinde araçtan okunan değerlerin karşılığı çevrilir ve arıza tespiti bu şekilde yapılabilir.

Araç üzerindeki OBD soketi üzerine uygun olan cihazı bağladıktan sonra araç ile iletişim kurduktan sonra araç üzerinde desteklenen motor, abs, airbag, konfor sistemleri vb modüllerde arıza tespiti yapabilirsiniz.


Detaylı bilgi için lütfen bizleri arayınız;
0850 755 02 30

OEM
Yorumunuzu bırakın