Ön Cam Değiştirme Sonrası Sensör Kalibrasyonu Neden Yapılmalı?
19 Temmuz 2019 Cuma

Ön Cam Değiştirme Sonrası Sensör Kalibrasyonu Neden Yapılmalı?

ADAS Ön cam değişimi kalibrasyonu

Ön camı değişiminde daha fazla masraf, sonrasında daha az problem yaşanmasını sağlar.

Ön cam değişimine çok para vermek istemiyor musunuz?

O zaman yeni model araç almamanızı öneriyoruz. Tüm teknolojik gelişmelerde olduğu gibi, gelen yeniliklerle beraber yeni maliyetler de eklenmektedir.

Ön camınız size sadece büyük bir cam parçası olarak gelebilir ama bu cam parçası yeni araçlarda ileri teknolojiyle donatılmaktadır.

Bu makalede biz bu durumun sebeplerini açıklayacağız ve makalenin sonunda ekstra maliyetin normal olduğunu anlayacaksınız.

Gelişmiş Sürücü Destek Sistemi (ADAS) nedir?

ADAS sistemi her yeni çıkan modellerle birlikte daha gelişmiş hale gelen, sürücü gelişmiş destek sistemidir.

ADAS sisteminde daha güvenli bir sürüş deneyimi yaratmak için radar, lidar, kameralar, bilgisayar görüntüleme, sensörler, ağ ve diğer cihazlar kullanılır.

ADAS, sürücü için otomatikleştirilen her türlü yardımı ifade eder.

Bu sisteme, otomatik farlar veya yağmur algılayıcı silecekler kadar basit bir şeyler de dahildir.  ADAS, gece görüş teknolojisini kullanarak ve kör noktalardaki araçları algılayarak sürücülere yardımcı olabilir 

ADAS sistemini sahip olan araçlar, en gelişmiş haliyle şerit değiştirme sensörleri, adaptif cruise control sistemi, çarpışma önleme sistemleri, otomatik park yeri ve sürücünün arkasına yaslanmasını, rahatlamasını ve sürüşün tadını çıkarmasını sağlayan diğer özellikleri olan otomobillerdir.

Kendi kendini sürebilen araçlar

Bu teknoloji henüz yeni bir şey değil. Kendi kendini süren otomobiller 1980'lerin ortasından bu yana test edildi ve ADAS özellikleri 2010'un başından beri yaygınlaştı.

Tesla, Google, Apple ve Uber yarışlarının ilk gerçek otonom araçlara sahip olma şansı sayesinde, ADAS sistemi daha hızlı gelişti.  

Fakat bu sistem son zamanlarda.

Karayolu güvenliği tartışmasını ve bu özelliklerin çökmeleri nasıl önleyebileceği sorusunu ortaya çıkardı.

Hayat kurtarmak: kötü birsey değildir.

Kabul edelim: yoldaki sürücülerin büyük bir yüzdesi gerçekten kötü sürücü.
Muhtemelen bu sabah işe giderken başınızdan böyle bir olay geçti, ya da belki de patronunuz geç kaldığınızı fark etmeden önce işe girmek için hız sınırının üzerinde işe gitmek zorunda kaldınız.

Mercedes F015 self-driving concept aracı

Türkiye genelinde 2018 yılında meydana gelen 428 bin 74 trafik kazasında 3 bin 373 kişi yaşamını yitirdi, 310 bin 109 kişi yaralandı.

ABD'de her yıl trafik kazalarında 2 milyondan fazla kişi yaralanmakta veya sakatlanmakta ve 35.000'den fazla kişi ölmektedir.

Dünya genelinde düşünülürse bu sayı oldukça yüksek çıkmaktadır.

ADAS  bu konuda oldukça yardımcı olabilir.

Bazı endüstri profesyonellerine göre, araç-araç (V2V) iletişiminin tek başına etkisi, yılda 600.000'den fazla kazayı önleyebilir!

Bu sayısız hayat, uzuvlar, para ve tasarruf edilen sigorta masrafları anlamına gelir. V2V iletişimini diğer üst düzey ADAS sistemleriyle birleştirin; ortaya çok daha güvenli bir araç çıkacaktır.
Tesla, ADAS teknolojisini kullanan bir liderdir

Ön Cam Değiştirme Zamanı

Halihazırda ADAS özelliklerine sahip bir aracınız yoksa, gelecekte daha fazla araç standart olarak bu sistemlere sahip olacağından ileride muhtemelen ADAS sistemine sahip bir aracınız olacaktır.

En son ve en büyük teknolojiye rağmen, hala kazalar olabiliyor ve araçların ön camları kırılıyor.

Aracın üstüne ağır cisimler düşebiliyor ya da otobanda ön camınıza süratli bir şekilde taş gelebiliyor.

Ön camın değiştirilme zamanı geldiğinde, ADAS sistemine sahip bir aracınız var ise yeni şeyler öğreneceksiniz; aracın bilgisayar sisteminin muhtemelen yeniden kalibre edilmesi gerekecek.

Yol çalışmaları olan yerler, artan ön cam hasarı oranlarına sebep olmaktadır.

Ön cam değiştirme kalibrasyonu işlemi araçtan araca farklılıklar gösterebilir.

Aracın bilgisayar sistemini sıfırlamak, lazer kurmak, ölçüm almak ve manuel ayarlamalar yapmak gibi birçok karışık işlem gerektirebilir.

Ön cam değişiminden sonra bu ADAS kalibrasyonu için özel, pahalı cihazlar ve uzam eğitim alma gerektirir.

Ek maliyetler, yeniden kalibrasyonun karmaşıklığına göre değişmektedir.

Örnek olarak 2018 senesinde Fiat egea marka bir aracın otomatik park sistemi sensör kalibrasyonu yetkili servis tarafından 3750 tl ye yapılmıştır.

Bu sadece otomatik park freni kalibrasyon işlemidir.

Daha hayatı sensörler ve  sistemler olduğu varsayıldığında, özellikle uygun bir ön cam değiştirme kalibrasyonu sonrası bu işlem dört kişilik bir ailenin kazadan kurtarılması ve kaza sonrası oluşacak masraflar göz önüne alındığında verilecek para kesinlikle sonucuna değmektedir.

Ön Cam Değiştirme Kalibrasyonu

Bir arabanın neden yeniden kalibre edilmesi gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Ya da, neden ön cam değişiminin sorunlara yol açtığı.

Bunun nedeni arabanın ön camlarının aslında oldukça ileri teknolojiye sahip olması yani sadece cam olabileceğini düşündüğünüz şey, sadece cam değildir.

Her zaman göremeseniz de, yerleşik sensörler, özel olarak konumlandırılmış renk tonları vardır ve ısıtıcılar, gürültü azaltma katmanları vardır vs.vs..

Ve bu sensörler sadece bir milimetre veya derece pozisyon değiştirirse, tüm sistemi devre dışı bırakabilir.

Bu, bir ön cam değişiminden sonra yeniden kalibrasyonun neden yapılmasının bir nedenidir.

Şeritten ayrılma uyarı sistemleri için kamera kullanan daha gelişmiş sistemler ve benzerleri genellikle camın “gördüğü” ön camın özel alanlarına sahiptir.

Çok hassas bir alandır, bu yüzden her şeyin dizildiğinden emin olmak için kurulum sırasında büyük özen gösterilmelidir.

Diğer sensörler gibi, kameralar da değişime karşı çok hassastır ve muhtemelen yeni bir kurulumdan sonra yeniden kalibre edilmesi gerekecektir.





Yeni teknoloji için yeni Cihaz

Üretilen bu yeni teknolojinin kusursuz çalışması ve gerektiğinde kalibrasyonunun yapılması için ADAS kalibrasyon cihazları üretilmeye başlanmıştır. Bu teknoloji henüz ülkemizde çok yaygın olmamakla birlikte zamanla ihtiyaç duyulacağı kaçınılmazdır.


Yağmur sensörü kalibrasyonu, yol radarı kalibrasyonu, şerit değiştirme sistemi kalibrasyonu, kör nokta sensör kalibrasyonu gibi tüm ADAS sensörlerinin kalibrasyonunu yapabileceğiniz Autel Maxisys ADAS cihazı Türkiye piyasasına satışa sunulmuştur.

Nitro Bilişim sizler için ADAS çözümü olabilecek Autel Maxisys ADAS sisteminin tedarik ve satışını gerçekleştirmektedir. Siz de yeni teknolojiye ayak uydurarak yeni bir sektöre girmek istiyorsanız lütfen bizimle irtibata geçin.

Detaylı bilgi için lütfen bizleri arayınız;
0850 755 02 30

Yorumunuzu bırakın