Redresör Nedir, Ne İşe Yarar?
Redresör (rectifier) bir diğer adıyla doğrultucu;
Bir ya da birden fazla diyot yardımıyla AC akımı DC akıma dönüştüren cihazlar redresör olarak adlandırılmaktadır.
Bunun yanı sıra Redresörler akımı doğrulttukları için doğrultucu (akım doğrultucu) olarak da bilinmektedir.
Redresörler genel olarak, enerji yedekleme alanlarında, elektronik cihazların bir kısmında ve güç kaynaklarında kullanılmaktadır.
Redresörler akü şarj işlemlerinin yanı sıra endüstriyel uygulamalarda da kullanılmaktadır.
Detaylandıracak olursak; elektroliz işlemleri, DC aydınlatma üniteleri, kaynak makineleri, DC motor besleme ve Telekom sektörlerinde kullanmaktadır.
Redresör Çalışma mantığı nedir?
En temel anlatımda redresörler diyotlardan oluşur, diyot elektrik akımını tek yönlü hareket ettiren yarı iletken bir devre elemanıdır.
Diyotun anot bölümüne pozitif gerilim uygulandığı zaman akım geçişi sağlanmaktadır. Bunun aksi yönde gerilim uygulandığında ise akıma karşı direnç gösterir ve akımı geçirmez.
İki çeşit akım vardır; AC ve DC. AC alternatif akımdır ve dalga formundadır. Dolayısıyla AC akım zamana bağlı olarak dalgalanma gösteren akımdır. DC akım ise doğru akım yani sabit akımdır ve salınım göstermez.
Diyota AC akım verildiğinde diyot sadece pozitif yönde akım geçmesine izin verir dolayısıyla alternatif akımın negatif salınımlarını geçirmez ve bu sayede alternatif akımı doğrultmuş olur. Dolayısıyla DC akım üretilmiş olur.
Devreye bir adet diyot eklendiğinde yarım dalga doğrultucu oluşur, tam dalga doğrultucu için ise iki diyot kullanılır ve düz bir doğrultma elde edilmiş olur.
Akü Şarj Redresörü Kontrol tipleri nelerdir?
Akü Şarj Redresörlerinin; Tristör kontrollü, Varyak kontrollü, mosfet kontrollü (SMPS tip) veya kontrolsüz olarak sadece diyotla doğrultmalı çeşitleri bulunmaktadır.
Varyak Kontrollü Akü Şarj Redresörü Çalışma Mantığı
Varyak kontrollü akü şarj redresöründe, çıkış geriliminin kontrolü varyak yardımıyla yapılmaktadır ve bu sayede çıkış geriliminin kararlı olması sağlanır.
Varyak kontrollü Redresörler ağır, ve hantal olduğundan çok tercih edilmezler.
Tristör Kontrollü Redresör Çalışma Prensibi
Tristör kontrollü redresörler, diğer redresörlere göre daha kaliteli output verdikleri için daha çok tercih edilmektedirler.
Verdiği DC akım daha kaliteli olduğundan, Tristör redresöre bağlanan akülerin ömrü daha uzun olmaktadır.
Aynı şekilde tristör kontrollü redresörlere bağlanan cihazlar daha verimli çalışmakta ve daha uzun ömürlü olmaktadırlar. Bu tip redresörde Elektronik Kontrol kartı çıkış gerilimini ve akımını sürekli kontrol edilir ve tristörlerin uygun açıyla tetiklenmesi sağlanarak arzu edilen dc gerilim elde edilir.
Diyotlu Redresör Çalışma Prensibi
Maliyetinin düşük olması sebebiyle piyasada oldukça fazla kullanılır. Diyotlu redresörler bir trafo ve bir köprü diyottan oluşmaktadır. Şebeke gerilim değişimlerinde veya yük değişiminden çıkış gerilimi etkilenmektedir. Çıkış gerilimi sürekli değişken olduğundan bağlanacak cihazlar ve aküler için risk teşikil etmektedirler.
Gelişmiş bir Redresör nasıl olmalıdır?
Sabit Voltaj ve Sabit Akım prensibine göre çalışan Redresörler en çok tercih edilmektedir. Redresörde gelişmişliği çıkış değerlerinin ayarlanabilmesi göstermektedir.
Gelişmiş bir Redresör Cihazında çıkış gerilimi, çıkış akımı, hızlı şarj gerilimi, hızlı şarj zamanı ayarlanabilmektedir. Ayrıca Gelişmiş bir redresörde aşırı ısı, kısa devre ve aşırı gerilim korumaları bulunmalıdır.
Bu hususlar Redresör güvenliği için önem arzetmektedir. Bu sebeple hassas ve hayati öneme haiz sistemlerde kullanıkmak üzere mikroişlemci kontrollü redresörler tercih edilmelidir.
Piyasada Trifaze giriş ve Monofaze Girişli olmak üzere; 12 VDC Redresör , 24 VDC Redresör, 48 VDC Redresör, 110 VDC Redresör, 220 VDC Redresör çıkışlı Redresör modelleri üretilmektedir.
Redresörlerin standart çıkış kapasiteleri 10, 25, 50, 100 ve 200 amper olmaktadır.